joi

Dieta pentru cei cu ficat gras


Ficatul gras, boala numita medical steatoza hepatica, reprezinta acumularea excesiva de grasimi in ficat.

Ficatul are peste 500 de functii, principalul sau rol fiind cel metabolic: toti nutrientii absorbiti in circulatia intestinala ajung prima data la ficat, aici au loc procese metabolice intense, apoi sunt transformati, stocati sau distribuiti spre alte organe. Atunci cand functia ficatului este ingreunata, in tesutul hepatic se acumuleaza in mod excesiv grasimi.

Care sunt cauzele ficatului gras?

supa pentru ficat grasDesi poate suna surprinzator, principala cauza este consumul excesiv de alcool. Poate ca suntem obisnuiti cu ideea ca unul sau doua pahare de bautura pe seara nu este mult, insa... din pacate este, mai ales daca este alcool procesat ci nu bautura naturala (vin de casa, tuica, must etc.). Mai sunt si alte cauze care duc la steatoza hepatica, insa aceste situatii se intalnesc mult mai rar: consumul de droguri, unele medicamente, diabetul. O alta cauza frecventa a ficatului gras este obezitatea. In general, steatoza datorata consumului de alcool intr-un timp indelungat se asociaza si cu modificari pancreatice – acestea de obicei se evidentiaza la o ecografie abdominala, unde aspectul pancreatic este neomogen (tot la ecografie se poate decela si ficatul gras).


Steatoza hepatica nu are o simptomatologie clinica, efectele ei sunt lente, dar garve. Pacientul astfel nu sesizeaza un disconfort major care sa il supere, de aceea multi nici nu iau masurile alimentare pentru reducerea excesului de grasimi din ficat. Din pacate evolutia este cu hepatita, iar atunci tratamentul este mai dificil si evident durata de viata scade. 


Cum putem trata ficatul gras?


Din pacate nu exista un tratament pentru ficatul gras, de aceea si apare in titlul articolului cuvantul “dieta”, pentru ca singura modalitate de tratament este cea alimentara. 


Dieta pentru ficat gras


Consumul de alcool
Se recomanda sa consumati alcool rar, ocazional, sau macar in week-end, desigur, nu in cantitati mari, adica nu mai mult de trei pahare. Un exemplu ar fi sambata seara la distractie sau duminica atunci cand se ia masa in familie si se obisnuieste sa se serveasca si putin alcool. Este recomandat sa alegeti alcoolul natural, eventual cumparat de la o crama sau chiar facaut in casa daca aveti posibilitatea, ci nu alcool procesat din comert care este foarte toxic nu doar pentru ficat, ci pentru intreg organismul. Inlocuiti alcoolul cu cocktail-uri de fructe, shake cu lapte si banana de exemplu sau pur si simplu cu ceaiuri daca simtiti nevoia sa beti “ceva bun”.
Slabirea
Este foarte importanta pentru cei supraponderali. Importanta slabirii in obezitate nu este redata de aspectul fizic (fiecare dorindu-si o silueta de vedeta), ci este esentiala pentru sanatate  in obezitate fiind afectate aproape toate functiile corpului, ci nu doar ficatul. Slabirea trebuie facuta lent, in ani de zile si programul de slabire trebuie obligatoriu sa includa si sportul. Se poate slabi pana la 20 de kilograme intr-un an, dar numai pentru persoanele cu surplus mare de kilograme. Se recomanda rabdare, doar asa veti avea rezultate sigure, cu imbunatatirea sanatatii si fara efectul yo-yo. Consultati un nutritionist (de preferat medic pentru a putea adapta dieta modificarilor metabolice si functionale ale organismului si bolilor asociate). 


Consumul de cereale
Desi multe persoane traiesc cu ideea ca cerealele cu lapte sunt pentru copiii mici, ei bine ele sunt indicate si adultilor. Cerealele integrale (cele din bobul pisat, cum sunt musli, doar ca acestea din urma contin si fructe, ci nu cerealele procesate, cu cacao sau alte adaosuri) se consuma intotdeauna cu o cantitate mare de lichide pentru ca fibrele sa poata fi hidratate si sa isi exercite efectele maxime la nivelul intestinului subtire – efecte benefice. De aceea se consuma cu lapte (sunt mai gustoase). Unele persoane obisnuiesc chiar sa fiarba boabele de cereale ca atare, apoi sa adauge nuci, alune, miezi de seminte de dovleac sau floarea-soarelui, miere, felii de fructe – si aceasta reteta este la fel de sanatoasa. Cerealele contin fibre – cele mai importante pentru sanatatea intestinelor (previn cancerele la acest nivel) si glucide cu absorbtie lenta, acestea absorbindu-se in decursul unei ore sau chiar mai mult din intestin. In felul acesta asigura o doza mica, dar constanta de energie, pentru ca se absorb lent (si nu deodata), nu biciuesc pancreasul care trebuie sa secrete insulina si totodata sunt glucide bune, benefice atat pentru ficat, cat si pentru intreg organismul.Pentru ca sunt foarte energizante nu se recomanda consumul de cereale seara.
Desertul
Desertul pentru cei cu ficat gras (dar este indicat tuturor, nu doar celor cu steatoza), trebuie sa fie reprezentat de fructe proaspete. De fapt, este gresit spus desert, fiindca prin acest termen se intelege ca fructele ar trebui consumate dupa masa. Nu, masa de fructe este una separata de alte mese si nu se combina cu nimic, decat cu morcov (este leguma care poate fi combinata cu orice). 


Carnea
Se vor evita grasimile: mezeluri, carnati, cremvusti sau bacon, orice carne procesata. Se va consuma doar carne de pui (fara piele), curcan (fara piele), peste slab (nu somon de exemplu), carne slaba de vaca sau de iepure. Nu se indica alte carnuri: vanat, porc etc. Combinatia de mezeluri cu alcool este... tragica pentru ficat. 


Supele de legume


La fiecare masa de pranz si uneori la cina se vor consuma supe de legume, fara niciun fel de carne. Supele cu carne dauneaza ficatului. Se mai pot consuma supele cu galusti. 


Legumele
Legumele crude sau murate ar trebui sa constituie garnitura mancarurilor, uneori le puteti cali (fara ulei) si prepara cu sosuri slabe, care nu contin grasimi. Nu va mirati daca o portie la felul doi este reprezentata de o bucatica de carne cat palma si cateva legume langa – atat ar trebui sa fie o portie, ci nu una imensa cum sunt cele servite la restaurant. 

Gatitul



Se va gati la cuptor, prin fierbere, la gratar, in teflon, insa fara ulei si nu prin prajire. 


Exemplu de meniu:
- Dimineata: un bol de cereale cu lapte, apoi o farfurie cu cateva felii de branza, eventual o bucatica mica de piept de pui la gratar si cateva legume crude (ardei, rosie, castravete, telina, gulie, morcov, chiar si ceapa sau usturoi). Cei cu ficat gras nu ar trebui sa consume oua. 
- La pranz (recomandat in jurul orei 12) se poate consuma: un bol de supa de legume. La felul doi: o friptura de dimensiunea palmei, nu mai mare, din tipurile de carne specificate mai sus; garnitura de legume, de preferabil crude, sau de muraturi. 
- Pana la cina – se recomanda doar fructe sau legume crude, exceptand gustarea;
- Gustare: o salata cu legume si branza, ceai cu lapte, iaurt, doar branzeturi cu o felie de paine;
- Cina: un bol de supa (sau supa crema de legume cu crutoane); piure de legume; peste.
Sursa: Kudika

5 comentarii:

  1. EVITATI CEREALELE RAFINATE, DUPA ULTIMELE STUDII, MARESC INCIDENTA CANCERELOR, FARA FRUCTE CRUDE, MAI BINE LA CUPTOR , FARA DULCIURI, DELOC, DE MURATURI NICI NU SE PUNE PROBLEMA.
    UN FICAT GRAS NU ESTE SINGURA BOALA LA MOMENTUL ACELA INTOTDEAUNA UN FICAT GRAS ANTRENEAZA SI UN DIABET SI O DISFUNCTIE A PANCREASULUI RINICHILOR SI SPLINEI, DE ACEEA APA FIARTA SI RACITA ESTE IDEALA TIMP DE 4 -5 LUNI PE URMA APA ALCALINA DE IZVOR.
    CREATI-VA MEDIU IN CARE TRAITI , PROPICE DV NU LOR.
    SANATATE TUTUROR SI UN PASTE LINISTIT.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce sa mănânc dacă am bilirubina mărită și puțin ficatul

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulțumesc frumos pentru dieta ficat gras

    RăspundețiȘtergere

Totalul afișărilor de pagină