Dieta pentru cei raciti

     Desi s-ar crede ca racelile apar in special in sezonul rece, totusi infectiile respiratorii apar in orice sezon, inclusiv vara. Asadar nu se intampla sa ne confruntam macar o data in an cu o raceala.
     Dar ce este o raceala?
 Este de fapt o infectie a tractului respirator superior, insa in cazuri mai grave sunt afectate caile respiratorii inferioare (ca in pneumonii spre exemplu, dar acestea nu se incadreaza in termenul popular de “raceala”, fiind mult mai grave). Adesea in termenul de raceala sunt incluse: sinuzitele, rinitele, faringitele, laringitele, acestea avand simptome generale comune:
  
    
- Stare generala degradata;
- Febra si frisoane;
- Scaderea poftei de mancare;
- Transpiratii;
- Uscarea tegumentelor cu deshidratare;
- Dureri de cap;
- Stare de oboseala;
- Dureri si crampe musculare;
- Dureri osoare si articulare;
- Tuse, stranut, secretii nazale;
- Scaderea sensibilitatii gustului si mirosului;
- Lacrimarea ochilor;
- Dureri in gat etc.

Dieta pentru cei raciti

     Medicamentele care se iau pentru tratarea racelii, fie si simplul paracetamol sau aspirina (acid acetil salicilic), afecteaza stomacul, ficatul si suprasolicita metabolismul si echilibrul hidric. De aceea este necesara o alimentatie adecvata, dar si o hidratare suficienta.





    Se recomanda sa consumati atunci cand sunteti raciti:
- Exista studii stiintifice care au scos la iveala faptul ca o simpla supa de pui sau supa de legume (de preferabil supa crema de legume, fiind mult mai consistenta) ajuta mult bolnavul de tract respirator sau chiar suferind de gripa. Important este ca aceasta supa sa se consume calda si inainte de a fi luat vreun medicament.

- Usturoiul si ceapa – se recomanda o capatana de usturoi si o ceapa pe zi. Pentru a fi mai gustos, puteti manca o ceapa tocata intr-o omleta si usturoi cu carne la gratar. Usturoiul si ceapa au puternice efecte antiinflamatoare, antibacteriene, antivirale, reduc durereile, intaresc imunitatea, aduc un aport important de antioxidanti.

- Friptura – se recomanda o friptura la cuptor sau la gratar pe zi, nu mai mult, cu usutroi. Carnea folosita trebuie sa fie doar de pui, peste sau curcan.

- Sucul de legume si fructe– faceti un pahar mare de suc preparat din: trei morcovi, un mar, o banana si, daca aveti, cateva cuburi de ananas sau un kiwi.

- Consumati intre mese fructe, chiar daca pofta de mancare este scazuta, cate o feliuta de portocala, de mar sau de banana se inghit usor. Acestea aduc un aport important de vitamine si minerale, esentiale in refacerea organismului si lupta acestuia cu raceala si gripa. Fructele au de asemenea un continut ridicat in vitamina C, o vitamina cunoscuta pentru efectele sale curative in raceli.

- Nu se recomanda sa beti apa cand sunteti raciti, ci numai ceaiuri calde sau usor fierbinti (NU foarte fierbinti, atentie, bauturile si mancarurile foarte fierbinti distrug mucoasa orala si predispun chiar la cancer). Ceaiurile pot fi de: fructe, macese, musetel, sunatoare, tei pentru calmare, echinaceea etc.

- Painea coapta (prajita cum i se mai spune in mod incorect, fiindca nu se foloseste ulei, ci doar se usuca peste ochiul de la aragaz sau in cuptor), biscuitii si alte rontanele fara grasimi sau condimente (arome de branza etc). Acestea reprezinta de fapt fainoase usate care au rolul de a absoarbe sucul gastric in exces care se poate forma in perioada de raceala, mai ales daca se iau si medicamente. Puteti sa consumati painea coapta sub forma de crutoane in supa sau dimineata cu branza (de exemplu branza care se topeste peste felia fierbinte).



 
   Consumati peste 2 litri de lichide pe zi, apa se pierde rapid datorita evaporarii din febra, consumului metabolic ridicat si transpiratiilor importante care apar in raceala, precum si din cauza respirateiei pe gura, cand o mare cantitate din saliva se evapora rapid, deshidratand.

     Nu uitati sa consultati medicul, chiar daca simptomatologia nu e prea zgomotoasa, sunt unele infectii respiratorii grave care debuteaza silentios, de exemplu tuberculoza.
 
                                       Sursa: Healthy.kudika.ro

Totalul afișărilor de pagină