joi

Dieta care tine Diabetul...la distanta!

Diabetul este considerat ca fiind una din bolile secolului, considerandu-se ca un procent foarte mare din populatia adulta ar suferi de aceasta boala – diabet zaharat de tip II – chiar daca un numar mare de persoane nu au fost inca diagnosticate.


Mai mult decat atat, daca nu se iau masuri de preventie, in special masuri in privinta dietei si sportului, riscul ca in viitorul apropiat numarul cazurilor celor cu diabet zaharat de tip II sa creasca va fi si mai mare. 

Ce trebuie sa stii despre diabetul zaharat de tip II



Diabetul zaharat de tip II reprezinta o boala metabolica ce consta atat in perturbarea metabolismului glucidic si a secretiei sau rezistentei la insulina, cat si in dereglararea tuturor metabolismelor: metabolismul lipidic, proteice. Modul in care glucoza este utilizata in organism este mult tulburat in aceasta boala.

Simptomele diabetului



Din pacate in primele faze evolutive ale bolii nu exista simptome evidente, rasunatoare care sa sperie pacientul si sa il trimita la medic. De aceea se considera ca screening testele de masurare a glicemiei, astfel incat foarte multe persoane au fost diagnosticate cu diabet pur intamplator, descoperindu-se glicemia acestora care era sugestiva pentru boala. 

Care sunt urmarile diabetului netratat?



Dieta care combate diabetulDiabetul ataca orice tesut, insa sunt cunoscute ca si complicatii ale pacientilor cu diabet:
  • Tensiunea arteriala mare;
  • Predispozitia la boli cardiace, accidente vasculare cerebrale precum si la ateroscleroza, considerandu-se ca diabetul este un factor foarte important care accentueaza ateroscleroza;
  • Aparitia afectarii vaselor si arterelor in special a celor de calibru mic, rezultand o multitudine de boli ce deriva din aceasta afectare: “piciorul diabeticului”, afectarea vederii pana la orbire, edemul papilar, afectiuni ale pielii, afectare renala importanta atat prin cresterea tensiunii cat si prin afectarea vaselor etc.  Asa se intampla ca pacientul diabetic vine la medic pentru o alta problema (adesea secundara diabetului) si in modul acesta depisteaza si boala de metabolism. 


    Sunt recomandate pentru depistarea precoce a diabetului:
    • Dozarea glicemiei a jeun (de dimineata pe nemancate) la fiecare analize de sange anuale sau la cabinetul medicului de familie;
    • Consultul anual la oftalmolog nu doar pentru dioptrii, ci si pentru examenul fundului de ochi;
    • Masurarea tensiunii arteriale la fiecare vizita in cabinetul medicului de familie;


    Dieta care combate diabetul



    Adesea persoanele care sufera de diabet zaharat sunt si supraponderale, iar depozitele grase nu ajuta deloc la ameliorarea bolii.


    Ca atare se impune si dobandirea unei greutati normale si impunerea unui regim de slabire acolo unde este cazul, dar care totodata sa nu agarveze diabetul.


    In general bolnavul de diabet primeste de la medicul nutritionist o schema de alimentatie pe care sa o urmeze, insa aceasta schema adesea nu este explicata foarte clar.


    Mai mult decat atat, se intampla des ca pacientii sa nu fie informati despre modul in care ar trebui combinate alimentele. 


    Iata ce ar trebui sa stiti despre regimul in diabet

    Dieta care combate diabetul


    Este indicat sa reduceti carnea la cel mult doua potii pe zi



    O portie de carne inseamna un volum egal cu cel al unei palme, indiferent daca aceasta carne este fiarta, sub forma de perisoare, gratar etc.


    Este indicata doar carnea de pui, peste sau curcan si rar, adica o data la cateva saptamani, carnea de vita. Incercati sa evitati total carnea de porc, macar pana la atingerea unei greutati normale si pana la reglarea metabolismului cu glicemie normala. 


    Nu prajiti niciodata carnea sau ceapa de exemplu – ceapa calita. Nu consumati nimic prajit. Carnea poate fi preparata la gratar cu aburi, prin fierbere sau la cuptor.

    Folositi des legumele



    In preparatele pe care le consumati 60-70% pot fi legume cu indice glicemic mic. Va invitam sa cititi si articolul Dieta indicelui glicemic pentru a afla mai multe informatii despre valoarea “glicemica” a unor alimente. 


    Puteti folosi frecvent, desigur si in functie de sezon: gulie, telina, ridichie, varza, broccoli, ceapa, spanac, urzici, chiar si morcov pentru ca protejeaza orchii (chiar daca este mai dulce), salata verde, ardei, rosii etc. 


    Se recomanda sa utilizati mai rar si in cantitati mai mici: cartofi, orez, porumb, paste si orice produs din faina alba (inclusiv paine alba), pastranac si radacina de patrunjel mai rar (sunt destul de dulci). 


    Cereale in alimentatie



    Este recomandat sa nu consumati mai mult de doua felii de paine la o masa. Ideal paine din faina integrala. Atentie: cititi eticheta produselor de panificatie penru ca la ingrediente trebuie sa fie clar scris tipul de faina folosit. 

    Fructele

    Dieta care combate diabetul

    Fructele indicate sunt cele cu indice glicemic mic, precum fructele inca necoapte bine sau chiar verzi, mere, citrice, fructe de padure, afine, cirese, visine, mango, avocado, chiar si banane (dar nu zilnic) etc. Se recomanda sa consumati rar si cu masura pepene rosu si galben, struguri copti, pere, prune (mai ales cele uscate), sharon, ananas, fructe stafidite. 

    Consumati in fiecare zi o masa lichida



    Este recomandat sa aveti macar o masa lichida pe zi, la pranz, dar se poate si la cina. Aceasta masa lichida consta in supa/ciorba, de preferat sa evite fainoasele (taitei, crutoane) sar se poate pune un cartof sau putin orez. Este recomandat ca aceste supe sa fie fara carne. 

    Lactate si branzeturi



    Puteti consuma iaurturi si branza, dar si lapte, insa aveti grija sa nu luati produsele degresate, light, pentru ca acestea contin mai mult zahar pentru a-si mentine un gust placut, iar dumneavoastra trebuie sa evitati zaharurile. 

    Sfaturi privind combinarea alimentelor:

    • Masa de fructe trebuie luata separat de restul alimentelor pentru a nu fermenta, fiindca fructele au un rimt de digestie diferit. La o ora si jumatate dupa o masa normala puteti consuma fructe. Puteti considera masa de fructe ca gustare.
    • Este important sa aveti macar cinci mese pe zi daca suferiti de diabet;
    • Nu asortati carnea preparatelor grase, este indicat sa nu combinati proteinele cu grasimi si nici cu carbohidrati (cartofi, orez – adica exact cum obisnuieste romanul sa manance). Carnea se va combina cu legume care au indice glicemic mic sau se poate consuma gratar cu salata. 
    • Branza o puteti consuma cu legume sau puteti face salata de legume cu branza;
    • Consumati ca lichide doar apa, eventula o ceasca de cafea fara zahar dimineata.


    Sfaturi in dieta antidiabetica:

    • Nu consumati dulciuri din comert de niciun fel;
    • Nu consumati foietaje;
    • Evitati preparatele care contin multi conservanti: pateurile, conservele, mezelurile chiar (mezelurile le puteti inlocui cu un gratar de piept de pui de exemplu care poate fi consumat si la micul dejun);
    • Beti doar apa, nu consumati alte lichide, nici macar fresh de fructe. Puteti consuma dimineata o ceasca de cafea neindulcita si eventual 1-2 cani de ceai neindulcit sau de lapte.
    • Nu faceti abuz de indulcitorii artificiali, au si acestia efecte adverse. Incercati sa nu consumati des dulciuri pentru diabetici.

Sursa: Kudika.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină