joi

Dieta mediteraneeana, un stil de viata sanatos!

     Multe femei nu sunt constiente de riscurile pe care le implica kilogramele in plus. Obezitatea nu este doar o problema fizica, ci si o boala deoarece este considerata una dintre cauzele principale ale bolilor de inima sau a diabetului. Primul pas in lupta impotriva surplusului de greutate consta in inlocuirea alimentelor nesanatoase, care contin grasimi, uleiuri si substante articifiale cu o dieta sanatoasa, bogata in fibre si saraca in grasimi saturate.

Dieta mediteraneeana, un stil de viata sanatos     Dieta mediteraneana nu este doar o dieta eficienta in lupta kilogramelor in plus, ci poate fi considerata si un stil de viata sanatos. Aceasta implica un consum ridicat de fructe si legume crude, ulei de masline, oua si produse lactate.

1. Alimente consumate zilnic

     Alimentele care pot fi mancate aproape zilnic trebuie sa fie bogate in fibre, nutrienti si vitamine. De aceea este indicat sa optezi pentru salate de legume, fructe proaspete, cartofi, orez salbatic, cereale integrale, paste, ulei de masline, paine si legume crude.

     De la micul dejun nu trebuie sa lipseasca niciodata fructele de sezon si cafeaua alaturi de o felie de paine cu miere si putina branza dulce. In anotimpul rece poti consuma citrice sau o salata de fructe fara frisca sau alte siropuri.
     Masa de pranz poate consta in peste sau carne de pui cu legume fierte sau salata.


2. Alimente consumate des

     Alimentele care pot fi mancate de cateva ori pe saptamana sunt cele lactate (branza, iaurt, parmesan, smantana slaba in grasimi), fasole boabe, peste, carne de pui, fructe de mare (midii, calamari, creveti, homari, languste, caracatita, crabi, scoici), nuci, migdale, alune, fistic, caju si alune de padure.

     Lactatele pot fi consumate la micul dejun, iar pestele si carnea de pui trebuie gatite pe gratar, la aburi sau in putin ulei de masline.

3. Alimente consumate cu moderatie

Alimentele consumate destul de rar, chiar si o data la doua saptamani, sunt produsele de patiserie, untul, carnea de porc si de vita, mezelurile si ciocolata neagra.

Sfat: evita carnea grasa, dulciurile, produsele tip fast food sau alimentele prajite in mult ulei.

4. Sfaturi in ceea ce priveste dieta mediteraneana

- consuma zilnic o cantitate mare de legume si fructe: salata verde, spanac, morcovi, ardei, rosii, mere, avocado, citrice;
- foloseste ulei de masline extravirgin ca dressing pentru salate sau in mancaruri;
- consuma saptamanal somon sau ton (acestea contin grasimi monosaturate, benefice pentru sanatatea inimii);
- este indicat ca la pranz si cina sa consumi alimente usoare, precum carne de pui cu legume fierte sau rosii cu branza feta;
- nu combina niciodata carnea cu pastele sau amidonul cu proteinele;
- incearca sa mananci zilnic pana in 1600 de calorii;
- condimenteaza mancarea cu oregano, busuioc proaspat, chimen, patrunjel, rozmarin, coriandru sau ardei iute;
- nu mai manca nimic dupa ora 19;
- gustarile dintre mese pot consta in cateva fructe sau o salata de cruditati.

Sursa: Kudica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină