marți

Dieta pe varste : Dieta la persoane intre 30-50 de ani!

      
  Motivatie:
      Intre 30 si 50 ani se produc multe shimbari: viata in cuplu, sarcina si copiii, evenimente profesionale, socuri afective (uneori chiar un divort), fara a uita numeroasele regimuri incercate pana acum. Toate aceste evenimente din viata de adult isi lasa amprenta asupra siluetei tale.
      Aceasta varsta coincide cu o perioada de stabilitate emotionala si personala! Te-ai saturat pana acum de curele de slabire restrictive si fanteziste, ale caror efecte pe termen lung sunt dezastruoase: organismul se adapteaza la aceste perioade de privare, astfel incat trebuie sa mananci tot mai putin pentru a mentine o greutate constanta.
     In aceasta perioada, kilogramele care se acumuleaza nu sunt deloc de neglijat. Fara a te ingrijora inutil (este normal sa ai cu 5 kilograme mai mult!), poti incerca sa-ti recapeti silueta, atunci cand situatia pare ca scapa de sub control.
      
     CATEVA REGULI DE CARE AR TREBUI TOTI SA TINEM SEAMA!
     1.Adopta o alimentatie echilibrata
     Desi cunosti principiile unei alimentatii echilibrate, ti se intampla sa nu le poti aplica zilnic. Totusi, o viata activa nu este neaparat incompatibila cu bucuria de a avea silueta dorita. Primul pas este planificarea in detaliu a meselor, acordandu-ti suficient timp pentru a lua zilnic un mic dejun consistent. Astfel, vei reusi sa dai jos fara prea mult efort 2-3 kilograme.

     2.Mananca cu moderatie
Nu incerca sa mananci la fel de mult ca sotul sau copiii tai: necesitatile lor nutritionale sunt mult mai ridicate decat ale tale. Poti sa te rasfeti din cand in cand, dar avand grija de silueta (paine integrala si piure de fructe, de exemplu).

     3.Nu suprima fainoasele din alimentatia ta
Contrar parerii generale, fainoasele nu contin foarte multe calorii; de exemplu, 50 g de paine au 125 cal, la fel ca 125 g de orez. In plus, aceste alimente au proprietatea de a potoli rapid foamea. De aceea, el trebuie incluse in dieta zilnica, la fiecare masa, dar in cantitati mici (si direct proportional cu activitatea fizica).

     4.Nu renunta complet la lipide!
Ti s-a spus de nenumarate ori ca lipidele au multe calorii (10 g unt au 75 cal, iar 10 g ulei -90 cal) si ca aportul alimentar bogat in grasimi este un factor de risc cardiovascular. Dar nici eliminarea completa a lipidelor din dieta nu este o solutie. Renuntand la ulei, ne privam si de aportul de acizi grasi nesaturati, care au un rol important in sanatatea celulelor nervoase si a pielii. Renuntarea la unt si alegerea exclusiva a produselor lactate degresate duce la carenta de vitamina A si D, furnizate de grasimile din lapte. Deci, consuma zilnic 10 g unt si 10 g ulei.

     5.Consuma suficiente lactate
Pentru a avea oase solide si a reduce riscurile de osteoporoza, adultii trebuie sa consume in medie 1200 mg calciu pe zi. Pentru aceasta, este foarte important sa consume zilnic 3, 4 produse lactate, la alegere intre: lapte, iaurt, branzeturi. Cu sau grasimi, lactatele sunt la fel de bogate in calciu. 

     MENIU RECOMANDAT:

    Micul dejun:
1 iaurt natural fara grasimi sau 150 ml lapte degresat; 60 g paine sau 1 croissant; 10 g unt; 1 lingura de dulceata

    Pranz:
40 g ton (fara sos) sau 1 ou sau 50 g mezeluri;
150 g legume preparate crude si/sau 150 g fainoase preparate
10 ml ulei de masline (2 linguri)
1 iaurt fara grasimi
1 fruct sau 1 prajitura

     Cina
250 ml supa de legume sau 100 g cruditati
150 mg fainoase
60 ml smantana (15% grasime) sau 10 g (2 linguri) ulei
150 g peste sau 130 g carne slaba
40 g paine
30 g branza
1 fruct sau 1 inghetata 
- cu specificatia ca mare atentie, alimentele scrise cu rosu sunt permise doar 1 data pe saptamana!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină