miercuri

6 Pasi pentru a slabi inainte de Sarbatori

  Cine nu isi doreste o silueta de vis macar de Sarbatori si Revelion, astfel incat sa imbrace tinuta preferata si sa isi permita sa depaseasca putin caloriile propuse, infructandu-se din mesele copioase si gustoase, cu preparate traditionale irezistibile?


     
Incepeti cu micul dejun

    Micul dejun scade aciditatea gastrica si ofera energie pentru prima jumatate a zilei, regland totodata metabolismul. Daca sunteti pofticiosi sau va confruntati adesea cu senzatia de foame, luarea micului dejun reprezinta un bun inceput pentru a scapa de toate aceste “simptome”. La micul dejun se recomanda doar cereale cu lapte si un iaurt. Cerealele cu cel mai mic indice glicemic sunt cele de ovaz. Se recomanda cele integrale, ci nu procesate, fara fructe, este permisa doar o lingurita de miere. 

       Ce trebuie sa eliminati din alimentatie
      Trebuie eliminat din alimentatia zilnica: grasimile, uleiurile (nici macar in salata nu le folositi in aceasta perioada, poate doar in unele mancaruri), preparatele prajite, carnea de porc, branzeturile grase (branza
de oaie, cascavalul), lactate grase precum smantana, untul sau margarina, preparatele fainoase.
      Ce trebuie sa introduceti:

     Preparatele din legume si fructe sau legume si fructe in stare proaspata, carne de pui, vita sau peste (nu mai mult de o portie de carne pe zi), o cana cu lapte pe zi, muraturi dupa pofta inimii, supe, ciorbe, mancaruri la cuptor sau preparate pe gratar din alimentele admise. Din randul dulciurilor: mierea, ciocolata neagra (nu mai mult de cateva bucatele pe zi). Cat priveste painea, se recomanda sa nu depasiti doua felii la o masa. 

      Cele doua zile de dieta
      Va trebui sa va alegeti doua zile de 
dieta, situate la cel putin trei zile una de alta, de exemplu martea si vinerea. Intr-una din ele veti manca numai proteine, fara grasimi sau lipide: preparate din carne, supe de carne, preparate din oua, lapte si branza. Nu se consuma fructe si se vor consuma cat mai putine legume, spre exemplu pentru supe se foloseste doar fiertura de la legume. Se vor consuma trei litri de apa plata in acea zi, asadar aveti grija sa puneti langa voi o cana cu apa mai tot timpul.
      Cealalata zi de dieta va consta in consumul de fructe SAU legume (la alegere) crude, fara niciun alt adaos (ulei, condimente, sare etc.). Este indicat sa variati cinci feluri de fructe sau de legume (oricat vreti cantitativ) in ziua respectiva si sa consumati trei litri de apa plata. 

      Reguli pentru restul zilelor:

- nu veti asocia alte alimente la micul dejun, decat cafeaua;
- mesele de fructe se mananca separat, cu o ora inainte de 
masa sau cu doua ore dupa masa care contine si alte alimente. Intotdeauna fructele se mananca separat fiindca mecanismele de digestie sunt diferite de restul alimentelor. legumele insa pot fi combinate cu carne sau proteine animale. Singura leguma care poate fi combinata cu orice, inclusiv cu fructe este morcovul si singurul fruct care poate fi combinat cu orice este marul pentru ca au o structura chimica speciala.
- este recomandat sa consumati zilnic doi litri de lichide (dar nu sucuri, ci apa plata, ceaiuri si lapte, precum si ceasca de cafea de dimineata);
- nu se vor manca doua feluri de mancare la o masa, gen felul I si II sau sa se adauge desertul, ci un singur fel. 

      Sportul

    Iarna va ofera multe posibilitati, fie un abonament la sala sau piscina, fie patinajul sau jocurile pe zapada. Daca insa nu iubiti sportul, atunci se recomanda o jumatate de ora de mers rapid in fiecare zi. 

marți

Dieta Ideala pentru Sarbatori! - Dieta pofticiosilor


     In Luna Cadourilor ne place sa ne rasfatam gusturile cu cozonaci, preparate alimentare grase, dulciuri si mese copioase alaturi de cei dragi! Dar ce facem cu surplusul de kilograme?

     Daca unii mai respecta inca Postul Craciunului, totusi sunt numeroase persoane care nu o fac! 
Si cum magazinele sunt deja pline de bunatati, cine mai asteapza Ziua de Craciun pentru a se infructa din ele? Stim ca in luna decembrie incepe razboiul cu poftele...

     De aceea va propun o 
dieta special creata pentru pofticiosi, renumita in randul vedetelor de la Hollywood, dieta care permite consumul oricarui aliment, dar are un secret...

         Dieta Pofticiosilor
 

     Asa cum am precizat mai sus, dieta pofticiosilor permite consumul tuturor alimentelor!

     Asadar, aveti voie sa mancati orice va face pofta, la orice ora doriti, dar nu aveti voie sa consumati mai mult de un pahar de bautura alcoolica o data la doua zile!!!

     Singura conditie a acestiei diete atat de permisive este: desi puteti manca orice, nu aveti voie sa consumati mai 

mult de o lingura din orice preparat. Fie dintr-o prajitura, fie de cartofi prajiti sau o bucatica de friptura sau de cozonac, dar ca volum sa nu depaseasca o lingura!!!
      
Care este principiul pe care se bazeaza aceasta dieta?

     Aceasta dieta asigura un aport variat de nutrienti, dar in cantitate mica! De asemenea pentru  ca introduceti mai mereu in stomac alimente, dar in cantitate foarte mica, centrul satietatii va fi stimulat, astfel ca nu veti mai resimti senzatia de foame. Pentru ca stomacul este des alimentat, aciditatea gastrica scade – un alt aspect ce duce la diminuarea poftei de mancare. 

     Dieta este foarte simpla, 
usor de urmat si in general nu prezinta contraindicatii, dar este bine sa cereti sfatul medicului de familie sau nutritionistului inainte de a incepe orice program alimentar!

    In final,daca ti-ai propus sa arati demential cu ocazia sarbatorilor de iarna, declara de acum razboi kilogramelor care te supara! Pune in aplicare cele 7 sfaturi pe care ti le ofer pentru a te simti bine in pielea ta! Si fa asta cu ajutorul armelor secrete pe care le detii:

  • voinţa
  • atenţia sporită la ceea ce mănânci
  • sportul.
      1. Redu numărul caloriilor
Restricţionează caloriile în fiecare zi. Încearcă să consumi în fiecare zi mai puţin cu 200 de calorii apelând la multe legume, fructe (însă fără să exagerezi cu ele!) în defavoarea dulciurilor şi a grăsimilor nesănătoase.
   
   2. Fibrele menţin senzaţia de saţietate
Alege alimentele bogate în fibre care ţin de foame mai mult timp. Astfel vei simţi sezanţia de saţietate o perioadă mai lungă din zi. Cele mai bune surse de fibre sunt cerealele integralenucile, caisele, smochinele, prunele, fasolea uscată, mazărea, lintea, năutul de orice fel.
     3. Trei mese principale şi două gustări pe zi
Respectă orele celor 3 mese principale care sunt obligatorii, plus două gustări. Porţiile trebuie să fie mici, astfel vei împiedica apariţia senzaţiei de foame care este greu de stăpânit dacă alegi să mănânci doar la prânz.
      4. Micul dejun, cea mai importantă masă a zilei
Cercetările arată că persoanele care iau micul dejun zilnic tind să aibă obiceiuri alimentare mai sănătoase, să-şi îmbunătăţească performanţele cognitive şi să realizeze un mai bun control al greutăţii corporale, cu risc mai mic de apariţie a obezităţii. Caloriile ingerate dimineaţa vor fi "arse" în timpul dimineţii, aşadar, un mic dejun bogat în alimente cu o densitate calorică mare (grăsimi, carne, ouă) nu face decât să ofere energie cu o stare de confort.
     
     5. Nu te înfometa!
Poate ai recurs la acest tip de regim în trecut şi te-ai lămurit pe propria piele că este de-a dreptul inutil. Nu rezolvi problema decât pe moment, pentru că odată ce vei ajunge la greutatea dorită şi începi să mănânci normal, te vei trezi din nou cu kilogramele de care te credeai scăpată. În plus, acest tip de regim urmat pe o perioadă mai lungă poate să declanşeze numeroase probleme de sănătate.
     6. Nu evita grăsimile!
Grăsimile sănătoase sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Ştiu, peste tot se vorbeşte să reduci grăsimile în timpul dietei, însă doar pe cele rele/saturate pe care le găseşti în aproape orice produs pe care îl cumperi din comerţ şi în cele de patiserie. La acestea trebuie să renunţi pe cât posibil, însă nu şi la grăsimile sănătoase din nuci, avocado, ulei de măsline sau alt tip de ulei presat la rece, seminţe de floarea soarelui crude, migdale, nuci braziliene, peştele gras.
      7. Nu uita să faci mişcare măcar o dată la două zile!
Chiar dacă începi cu plimbările de 30-45 de minute în fiecare zi, tot este bine. Însă pe măsură ce creşte rezistenţa fizică poţi să recurgi şi la alte activităţi, în funcţie de preferinţă. Important este să nu te dai bătută după prima săptămână, ci să menţii obiceiul!
                                                               sursa: Kudika

Dieta pe varste : Dieta la persoane intre 30-50 de ani!

      
  Motivatie:
      Intre 30 si 50 ani se produc multe shimbari: viata in cuplu, sarcina si copiii, evenimente profesionale, socuri afective (uneori chiar un divort), fara a uita numeroasele regimuri incercate pana acum. Toate aceste evenimente din viata de adult isi lasa amprenta asupra siluetei tale.
      Aceasta varsta coincide cu o perioada de stabilitate emotionala si personala! Te-ai saturat pana acum de curele de slabire restrictive si fanteziste, ale caror efecte pe termen lung sunt dezastruoase: organismul se adapteaza la aceste perioade de privare, astfel incat trebuie sa mananci tot mai putin pentru a mentine o greutate constanta.
     In aceasta perioada, kilogramele care se acumuleaza nu sunt deloc de neglijat. Fara a te ingrijora inutil (este normal sa ai cu 5 kilograme mai mult!), poti incerca sa-ti recapeti silueta, atunci cand situatia pare ca scapa de sub control.
      
     CATEVA REGULI DE CARE AR TREBUI TOTI SA TINEM SEAMA!
     1.Adopta o alimentatie echilibrata
     Desi cunosti principiile unei alimentatii echilibrate, ti se intampla sa nu le poti aplica zilnic. Totusi, o viata activa nu este neaparat incompatibila cu bucuria de a avea silueta dorita. Primul pas este planificarea in detaliu a meselor, acordandu-ti suficient timp pentru a lua zilnic un mic dejun consistent. Astfel, vei reusi sa dai jos fara prea mult efort 2-3 kilograme.

     2.Mananca cu moderatie
Nu incerca sa mananci la fel de mult ca sotul sau copiii tai: necesitatile lor nutritionale sunt mult mai ridicate decat ale tale. Poti sa te rasfeti din cand in cand, dar avand grija de silueta (paine integrala si piure de fructe, de exemplu).

     3.Nu suprima fainoasele din alimentatia ta
Contrar parerii generale, fainoasele nu contin foarte multe calorii; de exemplu, 50 g de paine au 125 cal, la fel ca 125 g de orez. In plus, aceste alimente au proprietatea de a potoli rapid foamea. De aceea, el trebuie incluse in dieta zilnica, la fiecare masa, dar in cantitati mici (si direct proportional cu activitatea fizica).

     4.Nu renunta complet la lipide!
Ti s-a spus de nenumarate ori ca lipidele au multe calorii (10 g unt au 75 cal, iar 10 g ulei -90 cal) si ca aportul alimentar bogat in grasimi este un factor de risc cardiovascular. Dar nici eliminarea completa a lipidelor din dieta nu este o solutie. Renuntand la ulei, ne privam si de aportul de acizi grasi nesaturati, care au un rol important in sanatatea celulelor nervoase si a pielii. Renuntarea la unt si alegerea exclusiva a produselor lactate degresate duce la carenta de vitamina A si D, furnizate de grasimile din lapte. Deci, consuma zilnic 10 g unt si 10 g ulei.

     5.Consuma suficiente lactate
Pentru a avea oase solide si a reduce riscurile de osteoporoza, adultii trebuie sa consume in medie 1200 mg calciu pe zi. Pentru aceasta, este foarte important sa consume zilnic 3, 4 produse lactate, la alegere intre: lapte, iaurt, branzeturi. Cu sau grasimi, lactatele sunt la fel de bogate in calciu. 

     MENIU RECOMANDAT:

    Micul dejun:
1 iaurt natural fara grasimi sau 150 ml lapte degresat; 60 g paine sau 1 croissant; 10 g unt; 1 lingura de dulceata

    Pranz:
40 g ton (fara sos) sau 1 ou sau 50 g mezeluri;
150 g legume preparate crude si/sau 150 g fainoase preparate
10 ml ulei de masline (2 linguri)
1 iaurt fara grasimi
1 fruct sau 1 prajitura

     Cina
250 ml supa de legume sau 100 g cruditati
150 mg fainoase
60 ml smantana (15% grasime) sau 10 g (2 linguri) ulei
150 g peste sau 130 g carne slaba
40 g paine
30 g branza
1 fruct sau 1 inghetata 
- cu specificatia ca mare atentie, alimentele scrise cu rosu sunt permise doar 1 data pe saptamana!

luni

Dieta pe varste : Dieta la 20 de ani!

     Motivatie:    
     Odata cu libertatea adusa de aceasta varsta (pentru prima data, nu mai locuiesti cu parintii), apar si problemele de alimentatie! Cauzele sunt variate, de la consumul de produse fast-food (pizza, hamburger, sandwich), care nu au reputatia de a fi echilibrate nutritiv, la excesul de paste fainoase, cartofi, orez, chips-uri si pana la lipsa legumelor si fructelor proaspete.
     La 20 ani, trebuie uneori sa slabesti cateva kilograme, sau sa renunti la obiceiurile alimentare neadecvate din adolescenta. La aceasta varsta este usor sa slabesti, dar trebuie sa eviti cu orice pret greselile care pot avea repercursiuni asupra sanatatii tale.
     Multe tinere au impresia ca sunt grase atunci cand observa ca nu le mai vin hainele marimea S sau 36. Solutia este sa iti accepti formele feminine si sa nu (mai) respecti regulile modei pentru adolescente.
     Poti slabi cateva kilograme pentru a te simti bine si a fi sigura pe tine, atat timp cat nu te joci cu sanatatea ta. Dar inainte de a incepe o dieta, calculeaza-ti indicele de masa corporala, pentru a vedea daca ai intr-adevar nevoie de un regim de slabire.
      Avantajele varstei:
     Principalul tau atu este motivatia, urmata de capacitatea organismului de a pierde in greutate. 
    
      REGULI GENERALE SI ESENTIALE :
     1.Stop produselor de TIP fast-food!
Limiteaza portiile de pizza la una pe saptamana (de preferinta, Four Seasons, Napolitana), iar produsele fast-food – o data la 2 saptamani (un hamburger simplu, cruditati, suc fara zahar). Cat despre alcool, incearca sa nu depasesti 3 pahare, o data pe saptamana.

     2.Adopta o alimentatie echilibrata!
Nu sari peste micul dejun complet!
Pranzul trebuie sa fie consistent (o portie de carne sau peste, legume si paine)!
La cina, poti echilibra aportul nutritiv al zilei. Daca este cazul, poti renunta la paine in favoarea legumelor si proteinelor!

     3.Atentie la cumparaturi!
Citeste intotdeauna informatiile nutritive de pe ambalajul produselor, in special a semi-preparatelor: cantitatea de lipide nu trebuie sa depaseasca 5%, iar raportul proteine /lipide sa fie mai mare de 1.

     4.NU incerca sa slabesti imediat!
Chiar daca suporti relativ usor un regim foarte strict, exista toate sansele sa te ingrasi din nou odata regimul incheiat. In plus, exista riscul unui deficit nutritional care poate antrena scaderea rezistentei organismului.

     5.Nu suprima carnea sau produsele din acest grup!
Chiar daca preferi alimentatia de tip vegetarian, poti pastra in dieta pestele si fructele de mare -  cele mai bune surse de fier usor asimilabil. Consumul acestor alimente este cu atat mai important cu cat,  conform unor studii, intre 10 si 15% din femei sufera de carenta de fier si de oboseala asociata cu  aceasta.

     MENIU RECOMANDAT :
cu specificatia ca mare atentie, alimentele scrise cu rosu sunt permise doar 1 data pe saptamana.

     Micul dejun: 1 bol de cereale (40 g) - fulgi de porumb sau de ovaz; 150 ml lapte; 1 fruct
                               sau
Paine, 30 g de nutella, 1 iaurt, 1 fruct sau 1 pahar suc de fructe fara zahar

     Pranz:
100 g carne slaba sau 130 g  peste
15 g ulei de masline, de rapita sau de nuca
200 g legume preparate sau crude
60 g paine
1 iaurt
1 fruct
                                sau
un sandwich facut din: 80 g paine; 2 felii de jambon; 30 g branza cu continut maxim de grasimi de 30%
1 fruct
     
     Gustare
40 g paine, 20 g ciocolata neagra
                                  sau
5 biscuiti cu zahar

     Cina
150 g legume crude sau preparate; 1 lingura de ulei; 30 g branza; 1 fruct
                                  sau
1 prajitura sau o inghetata

duminică

Dieta Day Light - Dieta unei singure zile!

     Dieta unei singure zile este poate cea mai suoara dieta care poate fi tinuta de oricine si care asigura o scadere in greutate fara efect yo-yo, dar lenta, de minim 10 kg pe an. Desigur, daca veti combina aceasta dieta cu un stil de viata sanatos si cu un program de sport saptamanal cu siguranta rezultatele vor fi spectaculoase!
     Dieta consta de fapt in consumul limitat de alimente o singura zi pe saptamana – Ziua Light. Aceasta dieta a fost creata si testata de Marc Messegue in Umbria, rezultatele fiind sigure pentru toti cei care au urmat-o, fara a fi afectata sanatatea, ci din contra, a fost asociata cu scaderea colesterolului, detoxifierea usoara a organismului, cresterea energiei. 

     Ce trebuie sa faceti:

- sa alegeti o zi din saptamana pe care sa o dedicati dietei de o singura zi, recomandat este sa evitati o zi de week-end sau ziua de vineri cand tentatiile sunt mari, iesiti in oras, petreceti, pot sa apara nunti sau alte aniversari etc. 

- aveti voie sa consumati in ziua dietei doar apa plata, obligatoriu doi litri pe zi sau mai mult, dar in niciun caz mai putin. Recomandabil este ca in restul zilelor sa evitati sucurile din comert, sa consumati doar cafea, lapte, ceaiuri, fresh-uri de fructe sau apa plata.

- cina trebuie luata cu cel putin doua ore inainte de culcare. 

- nu aveti voie deloc sa mancati prajit sau afumat.


- nu aveti voie sa folositi in preparate ulei, otet, doar condimente naturale (din frunze uscate).

- aveti nevoie de un cantar de bucatarie.

     In ce consta Dieta Day Light?

     In ziua de dieta se bea doar apa plata si se respecta regulile de mai sus. Se va manca:

- la micul dejun (care NU trebuie sarit!) veti consuma: 30 grame paine integrala, 30 grame dulceata sau miere, ceai indulcit cu miere si cu lamaie (cat de mult doriti);

- gustare – un fruct;

- pranz: 250 greame legume fierte sau crude, 200 grame carne alba (peste sau piept de pui sau curcan) SAU 2-3 oua. Pentru cei vegetarieni: 250 grame de preparate din soia.

- gustare: un fruct;
- cina – identic cu pranzul.


In restul zilelor puteti consuma ce doriti, insa indicat este ca incet-incet sa va formati un stil de viata sanatos:

- sa evitati mancarurile prajite;

- sa consumati maxim doua felii de paine la o masa;

- sa nu consumati orez sau cartofi la mai mult de o masa pe zi;

- sa aveti mese mici si dese;

- sa evitati grasimile de orice fel;

- sa beti minim doi litri de lichide pe zi, din cele indicate mai sus;

- sa evitati preparatele fast-food si mezelurile;

- sa consumati zilnic lactate sau branzeturi. 

- sa reduceti fumatul.

- sa nu consumati alcool mai mult de doua zile pe saptamana. 



     Mult succes si jos cu kilogramele!
                                                                        sursa: Kudika

Totalul afișărilor de pagină