vineri

Dieta disociata de ...90 de zille - Dieta cu ciocolata Rina!

     Cunoscuta si ca  dieta cu ciocolata neagra  si asta deoarece ciocolata, tortul si inghetata sunt obligatorii, dar in cantitati moderate, dieta Rina 90, dieta disociata Rina de 90 de zile, are la baza principiile disocierii alimentatiei pe o perioada de cate 4 zile. 

Aceasta dieta, considerata a fi cea mai vanduta dieta, a fost publicata pentru prima oara intr-o carte sub forma a doua ghiduri, scrisa de doua scriitoare slovene, Breda Hrobat si Mojca Poljansek, sub atenta supraveghere a unui medic diabetolog astfel incat sfaturile si retetele propuse au la baza principii de alimentatie sanatoasa bazate pe studii medicale in domeniul nutritiei. Un lucru interesant este faptul ca, cartea a luat naştere în urma unui prim articol referitor la combinarea alimentelor, „Mitologia unui slăbit reuşit”, scris de Ştefan Celan şi apărut în anul 2000 în revista Rina – care este publicată în Slovenia de aceeaşi editură ca şi Rina’s 90 – Dieta de 90 de zileImportant in acest regim sunt orarul meselor, combinarea corecta a alimentelor si modul de pregatire a mancarii. 


    Rina’s 90 se concentrează asupra legăturii efective între diferitele tipuri de alimente şi asupra reacţiilor biochimice pe care acestea le declanşează în corpul nostru. De exemplu, aportul de
carbohidraţi, care declanşează secreţia de insulină, devine factor cheie al unei alimentaţii sănătoase prin controlul secreţiei de insulină din corp. De asemenea, respectând principiile referitoare la aportul de grăsimi şi proteine, putem stimula secreţia de glucagon, un hormon care reduce indirect grăsimile în corp, ducând astfel la scăderea în greutate. De exemplu, aportul de grăsimi de peşte de mare poate reduce nivelul colesterolului din sânge.

     Iata ce spune Lucka Kostajnsek,  doctor în Medicină, Medic Diabetolog legat de acest "Ghid al primelor 90 de zile de alimentatie sanatoasa pentru pierderea kilogramelor in exces" cum este subintitulata cartea:

  • “După o examinare atentă a problemelor de nutriţie, pot concluziona că până la apariţia celor două ghiduri Rina’s 90 nimeni nu oferise nicio metodă cu adevărat eficientă pentru un regim alimentar cu menţinerea parametrilor nutriţionali.”

  • “Metoda combinării corecte a alimentelor nu este o dietă obişnuită, ci o adevărată filozofie care permite schimbarea obiceiurilor alimentare pe baza criteriilor nutriţionale”.

  • “La prepararea acestor feluri de mâncare este necesar un minim de experienţă si cunoştinţe”.

  • “Foarte important este principiul de “gastronomie nutriţională” care înseamnă să mănânci preparate gustoase şi sănătoase şi care să îţi placă.”

      Iata cateva principii generale privind dieta Rina 90:

      Astfel, dieta Rina 90 implica o zi consum de proteine, o zi de alimente bogate in amidon, o zi de carbohidrati  (altii decat amidonul - carbohidrat complex) si a patra zi de vitamine.
      Consumul de ceai si cafea nu este limitat dar totusi, este recomandat consumul cafelei doar dimineata, apoi cel mult doua cesti de ceai neindulcit peste zi si restul apa, apa fiind este cel mai bun lichid pentru slabire. 
      Fiecare a 29-a zi a Dietei Rina 90  este zi de detoxifiere !

     

     Ziua 1, ziua de PROTEINE
Micul Dejun:
Aceasta dieta nu recomanda infometarea, ci dimpotriva incurajeaza consumul de fructe si legume proaspete bogate in vitamine, dar doar pana la ora pranzului!!! De ex: 2 portocale, 2 kiwi etc.

     

Pranzul:

     Pranzul recomandat in aceasta dieta este alcatuit dintr-un piept de pui gatit dietetic(fiert cu legume fara piele, si apoi rumenit putin pe ambele parti) si salata la care se poate folosi ulei de masline. Dupa pranz se poate consuma si supa rezultata insa, strecurata(aprox. 300ml). De asemeni, aceasta dieta permite si consumul unei felii de paine. Dar una sa fie!
     Desi cele doua autoare recomanda carnii slabe de pasare, dieta permite si consumul pestelui sau carnii de curcan curcan. De asemenea este recomandat,  pentru obtinerea de rezultate optime si sanatoase consumul aceste preparate, gatite la gratar cu aburi, prin fierbere sau la cuptor, si evitrea prajirea carnii.


     Ziua 2, ziua de AMIDONURI
Pentru micul dejun, cereale, radacinoase, cartofi, orez.

Ce puteti consuma in ziua de amidonoase din dieta Rina:
- Boabe de orice fel : mazare, naut, cereale, orez, grau, porumb etc.;
- Legume de orice fel, inclusiv cartofi;
- Nu mai mult de un bol de dulciuri din faina integrala, fara drojdie si fara creme: biscuiti, fursecuri, saratele etc.


Personal, consider ca a manca trebuie sa fie o activitate care sa ne faca placere. De aceea, regimul bazat pe combinarea corecta a alimentelor pe care vi-l propunem tine cont de 4 elemente: alimentatie, sanatate, modul de a gati şi sa fie atragator din punct de vedere gastronomic. Metoda combinarii corecte a alimentelor nu este o dieta obisnuita, ci o adevarata filozofie care permite schimbarea obiceiurilor alimentare pe baza criteriilor nutriţionale. S-a dovedit ca alimentele cu o valoare nutritiva ridicata declanseaza anumite procese metabolice care imbunatatesc sanatatea si previn obezitatea. La prepararea acestor feluri de mancare este necesar un minim de experienta si cunostinte. Foarte important este principiul de „gastronomie nutritionala” care inseamna sa mananci preparate gustoase si sanatoase si care sa iti placa. Aceasta inseamna revenirea la o hranire bazata pe simtul realitatii, adica sa te hranesti inteligent, pastrand in acelasi timp tot ceea ce este mai bun din traditia gastronomica. Acest tip de alimentatie este sustinut de descoperirile contemporane in domeniul nutritiei si contrazice parerile preconcepute asociate dietelor invechite.
Aceste doua ghiduri care contin recomandari detaliate pentru fiecare zi, inclusiv diferite tipuri de alimente si idei de retete, reprezinta calea cea mai scurta catre o nutritie bazata pe principii care funcţioneaza.

Un comentariu:

Totalul afișărilor de pagină