marți

Dieta ... Paleolitica!

De ce pradatorii nu tin regim?

Vrei sa slabesti? Sa ai un trup fantastic? Nici o problema!

Un articol scris de Bruno Medicina
Ai la dispozitie mii de carti, mii de antrenori, mii de articole, emisiuni, dezbateri, unde medici, experti, nutritionisti, traineri isi dau cu parere despre cel mai bun regim sau cel mai eficient antrenament. Sa nu vorbim de oferta produselor pentru slabit: nu trece ziua fara sa nu iasa pe piata vreun produs miraculos, care ne garanteaza rezultatele cele mai fantastice fara nici un efort.
Deci, de ce mai exista persoane supraponderale?
------
Lumea ma cunoaste ca trainer si coach, si de obicei apeleaza la mine pentru a atinge obiective de business, de cariera, de dezvoltare personala, de leadership (un coach nu este decat un fel de antrenor: te ajuta sa-ti alegi anumite obiective, iti pastreaza focus-ul si te sprijina in atingerea lor).
Din pacate, de multe ori lumea care are pretentia de a obtine performanta in domeniul profesional de fapt ajunge la mine intr-o stare fizica penibila, pentru ca isi distruge trupul si creierul cu tutun, alcool, cofeina, mancarea proasta si excesiva, lipsa de exercitiu fizic. In timp ce ei ar vrea "reteta magica motivationala", eu le explic ca - daca vor rezultate pe orice plan - vor fi imposibil de atins daca in primul rand nu isi pun in regula componenta fizica. Daca nu sunt dispusi sa lucram si pe partea aceasta, este inutila inceperea unei colaborari.
Rezultatele obtinute de cei care au acceptat aceasta provocare au fost asa de uluitoare ca in ultima perioada primesc din ce in ce mai multe cereri de consultanta legat de slabit si fitness, mai ales in ultimele saptamani (lumea se uita in oglinda, isi da seama ca arata ca dracu, se gandeste la plaja si intra in panica...:-)
Asta ma pune intr-o pozitie dificila, pentru ca in timp ce eu am metodele mele - extrem de eficiente dar foarte diferite de ce spun “experti” - cu care imi pastrez o forma fizica excelenta, nu am nici o pregatire “oficiala” in domeniu si oricum nu vreu sa fiu un "expert" in plus care da sfaturi, prezinta o noua teoria sau - mai rau - face morala.
Coaching-ul prin definitie, nu insemna instruire sau consultanta, ci declansarea de constientizari: asadar, daca cineva vrea sa lucreze pe aspectul fizic, procedez cum se procedeaza de obicei in coaching, chiar atunci cand e vorba de business sau cariera: fara sa dau indicatii directe, ci aratand fapte, directionand atentia, determinand anumite constientizari.

Asa voi proceda si azi: daca vorbim de fitness si slabit, nu am sa va ofer nicio solutie, ci un simplu sir de fapte dovedite stiintific si usor de verificat. Apoi, fiecare isi va trage concluziile.

Sa vedem:
Fapt: Omul modern (homo sapiens) exista aproximativ de 200.000 de ani. In aceasta perioada, omul – din punct de vedere psihic si fizic – nu s-a schimbat aproape deloc. Reactiile noastre mintale, emotionale si fizice sunt aceleasi cu a stramosilor nostri, la fel ca exigentele noastre alimentare. De-a lungul preistoriei, omul a fost un vanator/culegator si a mancat diverse feluri de carne, pesti, oua, nuci, radacini, cruditati, fructe. Nu a mancat cereale, lactate si nici o forma de mancare procesata. Pur si simplu, nu avem cum sa procesam sanatos aceste alimente. Ne place sau nu, avem trup si minte de pradatori (si stomac, intestin, dinti...)
Foto: reprezentant al populatiei Asaro Mudmen din Papua Noua Guinee, Wikipedia
Fapt: a vana este greu; deci un pradator (da, aceasta este omul), pentru a supravietui si a se reproduce
intr-un mediu ostil, trebuie sa fie permanent intr-o conditie fizica de top: nu o sa vedeti in lumea salbatica nici un animal obez sau neantrenat: nu ii vedeti pentru ca pur si simplu nu supravietuiesc. Animalele obeze le gasiti in schimb la gradina zoologica sau in apartamentele noastre.
Fapt: pentru ca are nevoie de toate resursele lui psihofizice, niciun pradator nu s-ar otravi deliberat, pentru ca asta ar micsora imediat sansele de supravietuire. Singura fiinta care o face (prin tutun, alcool, cofeina, samd) este omul.
Fapt: un pradator in jungla se trezeste dimineata si alearga dupa o prada. S-ar putea sa o prinda, sau nu. S-ar putea sa treaca cateva zile fara sa manance nimic. Nici o problema, trupul are toate resursele pentru a face fata la cateva zile de post (nu numai, e foarte sanatos, cum de fapt sfatuieste orice religie). Ajungem la un alt fapt: a manca este o necesitate, a manca trei ori pe zi e o dependenta la fel cum este fumatul.
Fapt: senzatia de “foame” pe care o percepem nu provine de la lipsa de mancare, ci de la fluctuatiile de glucoza din trup, care se datoreaza ingredientelor de care am devenit dependenti si care produc zahar in sange: paine, paste, dulciuri, inghetata. Daca le scoateti din regim, nu o mai sa stiti ce este “foamea”.
Fapt: un pradator nu e facut pentru o activitate fizica indelungata; un pradator isi pastreaza energie pentru un sprint in care apeleaza la toate resursele pentru a prinde prada. (Nota: antrenamentul tipic la sala este exact contrariul)
Fapt: omul a inceput sa manance cereale dupa revolutia agricola; s-a descoperit ca lumea putea supravietui si cu orez, greu, soia, porumb. Asta implica crestere si culegere, deci stabilirea intr-un loc. Cresterea cerealeor fiind mai simpla decat vanatoarea a produs inmultirea populatiei si astfel, a facut supravietuirea mai usoara dar in consecinta nivelul sanatatii a scazut brusc, iar viata devenind mai simpla a scazut si nivelul de capacitate cerebrala.
Fapt: omul e facut sa fie sanatos si antrenat: toate felurile de nenorociri de care ne plingem in permanenta – incluziv grasimea, bolile, lipsa de energie si concentrare, lipsa de vitalitate – se datoreaza in mare parte otravurilor pe care le introducem in trupul nostru, mancarea nepotrivita fiind pe primul loc.
Fapt: cei care azi - in limita posibilului – isi pastreaza un regim si o activitate fizica asemanatoare stramosilor nostri observa imediat rezultate spectaculoase.
Evident, ar fi mai multe “fapte”, dar pentru inceput mi se pare suficient. Vedeti voi ce concluzii puteti trage de la aceste “fapte”.
Foto: Shutterstock
Revenim la noi: grasimea nu este o problema in sine, ci rezultatul unei greseli alimentare care vine de departe, deci daca obiectivul este de “a slabi”, e gresit din start. Obiectivul este de a gasi un stil de viata potrivit cu exigentele noastre genetice de pradatori. Odata ce acesta e atins, mancand ca pradatori din jungla si antrenandu-ne ca pradatorii din jungla, greutatea se regleaza de la sine fara cea mai mica dificultate si fara cea mai mica senzatie de efort sau foame.
Inainte sa inchid: vreau sa repet ca nu am propus nimic, si sub nici o forma vreau sa incep dezbateri cu cei care au puncte de vedere diferite in privinta alimentatiei, cu experti, cu cei ce urmeaza un anume regim, cu cei care un produs specific de vanzare, cu vegetarienii pentru ca iubesc animalele, cu cei care iau Biblia ca sursa de informatii, fiecare e absolut liber de a face ce vrea si de a gasi sursa de decizii cea mai potrivita.
Eu numai am atras atentia (coaching style...) asupra anumitor fapte acceptate in lumea stiintifica: concluziile – si experimentele – le las la aprecierea Voastra
.
                                             Vanatoare placuta!
                                                                             Bruno
www.brunomedicina.com
www.personalcoaching.ro
Nota: cineva ar putea sa faca observatie ca a ne considera ca niste animale din jungla ar insemna sa renuntam la umanitatea noastra, la componenta noastra spirituala, si lucruri asemanatoare. Aceasta e complet neadevarat. Nu este aici locul, dar un studiu despre nivelul de spiritualitate atins de populatiile paleolitice ar da rezultate absolut surprinzatoare. De fapt, infruntarea lor “samanica” a universului e mult mai avansata decat religiile noastre structurate si birocratizate. Poate vorbim in viitor de acest aspect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină