joi

Dieta de...Iarna!

Iarna alimentatia este mult mai calorica decat in restul anotimpurilor, resursele de legume si fructe proaspete sunt mai scazute iar organismul ne cere alimente grase pentru ca sufera stresul dictat de temperaturile scazute.
Frigul reprezinta un stres important pentru organismul nostru care reactioneaza prin declansarea poftelor pentru mancaruri foarte calorice: carne, preparate grase sau prajite, cresterea poftei de mancare etc. 


Pentru a evita luarea in greutate pe timp de iarna va propunem o dieta care sa va echilibreze metabolismul fara insa a va permite excese. 

Dieta de slabire pe timp de iarna


Este o dieta care va permite sa alegeti din alimentele dorite ceea ce va place, dar respectand cateva conditii de mai jos:
  •  Aveti voie maxim doua preparate cu carne pe zi;
  • Nu mancati mai mult de un fel de mancare la o masa. De exemplu la pranz consumati doar felul doi, sariti peste antreu, supa si desert. Sau numai supa/ciorba, sarind peste restul felurilor de mancare.
  • Consumati numai apa si bauturi calde preparate de dumneavoastra: ceaiuri, limonade fierbinti, suc de mere fierbinte, lapte cald etc.
  • Nu sariti peste nicio masa din zi din cele prezentate mai jos.
  • Nu consumati niciun preparat prajit;
  • Carnea o puteti combina doar cu legume, exceptand cartoful, orezul, pastele;
  • Cartoful, orezul si pastele le puteti combina cu cereale sau legume;
  • Fructele se consuma in masa separata, de preferat sa constituie cele doua gustari din zi;
  • Inainte de fiecare masa beti un pahar cu apa;
  • nu consumati mai mult de o felie de paine la masa, indicat este sa mancati complet fara paine.

Alimente indicate in dieta


Carne de pui, peste sau curcan


Este indicat sa consumati zilnic o portie de carne, aceasta nu trebuie sa depaseasca volumul unei palme. Puteti alege carne de pui, peste sau curcan.

Masa de carne o puteti consuma la masa de pranz ca friptura la gratar cu aburi sau cuptor ori preparata cu alte alimente in garnituri, supa de perisoare etc. Masa cu carne este indicata la pranz sau seara.
Daca preferati friptura, este indicat sa asociati o salata de legume sau de muraturi.


O masa lichida pe zi


Este indicat ca zilnic sa consumati cel putin o masa lichida, de preferabil calda. Puteti consuma dimineata ca mic dejun un bol de cereale cu lapte cald si/sau la pranz sau la cina un bol de supa/ciorba.

Cele trei mese pe zi



Cele trei mese principale pe zi nu trebuie evitate, sunt considerate obligatorii daca doriti un echilibru metabolic care sa va ajute si in privinta siluetei. Micul dejun poate fi considerat si prima masa din zi, chiar daca se intampla sa va treziti mai tarziu. Micul dejun nu trebuie sa contina alimente acide.

Cele doua gustari


Intre micul dejun si pranz, apoi intre masa de pranz si cina puteti lua cate o gustare. Gustarea poate consta in fructe proaspete sau in legume, un iaurt, branza cu legume.

Ce tip de alimente nu este indicat sa consumati:

  • zahar. Folositi mierea ca inlocuitor;
  • preparate prajite;
  • foietaje;
  • unt, margarina hidrogenata, uleiuri in exces. Atentie, nu folositi mai mult de doua linguri de ulei la o ancare fara carne. La un preparat cu carne nu veti folosi deloc ulei. La salata se pune maxim o lingura de ulei.
  • "amidonoase" cu carne - acestea le veti consuma doar cu legume;
  • banzeturi combinate cu ou, carne sau "amidonoase" ori cereale (de exemplu rulada de cascaval cu pui). Branzeturile se combina doar cu legume (de exemplu salata cu branza);
  • nu consumati deloc sucuri din comert.
  • nu consumati mai mult de doua cesti de cafea pe zi si doua cesti de ceai pe zi. indicat este ca 80% din lichidele consumate intr-o zi sa fie reprezentate de apa;

Aboneaza-te la Newslleter-ul Ghid de Diete pentru a primi si alte informatii despre sanatate si diete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină